Nieuwbouw & Renovatie

In het jaar 2020 zijn er in Vlaanderen geen energieverslindende woningen meer. Dit is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020.
Om dat te realiseren focust de overheid op drie actiepunten:
1. alle daken en/of zoldervloeren degelijk isoleren
2. alle enkele beglazing vervangen door hoogrendementsglas
3. alle verouderde verwarmingsinstallaties vervangen door condensatieketels.

energiezuiniger wonen een must

Bij nieuwbouwprojecten en grote renovaties verplicht de Energieprestatie- en Binnenklimaatregelgeving ons al om energiezuiniger te wonen. De gemiddelde dikte van dakisolatie is de laatste jaren dan ook gestegen van 11 naar 15 cm. Het marktaandeel van condensatieketels neemt gestaag toe, en ruim 80% van de Vlamingen kiest bij renovatie meteen voor hoogrendementsglas.

Veel bestaande woningen echter zijn tot nu toe door de mazen van het energienet geglipt. Anno 2009 heeft in Vlaanderen 12% geen dakisolatie, 8% heeft nergens dubbel glas, en 40% van de aardgasketels en 70% van de mazoutketels hebben een slecht rendement. Het zijn precies deze woningen die de Vlaamse overheid wil aanpakken. Met haar Energierenovatieprogramma 2020 wil ze u en mij overtuigen van de dringende noodzaak van dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en een condensatieketel. Zo zal in het jaar 2020 hopelijk geen enkele woning, ook geen huurwoning, nog energieverslindend zijn.

Een energiezuinige woning vermindert uw energieverbruik en ook de CO2-uitstoot. Daarnaast verbetert het energieprestatiecertificaat, en stijgt bijgevolg de waarde van uw woning. Als u investeert in energiebesparing, wordt u beloond met heel wat premies en een belastingvermindering. Zo is uw investering meestal al op enkele jaren terugverdiend. Ook als u al een dagje ouder bent, loont het beslist nog de moeite om energiebesparende werken te laten uitvoeren. U bespaart achteraf niet alleen veel geld aan verwarmingskosten, u verhoogt ook uw wooncomfort.

Meer informatie te verkrijgen via ons contactformulier.

nieuwbouw